Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: any idea on how to rotate Generic model in place from horizontal into vertical?

  1. #1
    Senior Member ahmed_hassan's Avatar
    Join Date
    April 25, 2011
    Location
    Egypt
    Posts
    752
    Current Local Time
    11:41 PM

    Not allowed! Not allowed!

    any idea on how to rotate Generic model in place from horizontal into vertical?

    Hi every one ,i made object using model in place choosing generic model any idea on how to rotate Generic model in place from horizontal into vertical?
    and thanks in advance
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Capture3.JPG 
Views:	71 
Size:	195.8 KB 
ID:	4257  

  2. #2
    Administrator Twiceroadsfool's Avatar
    Join Date
    December 7, 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    11,165
    Current Local Time
    06:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    In-Place families form relationships to both other objects and work planes, so it probably wont let you if the rotate button doesnt work. You should make it a Face Based Family, and rarely use in-place.

  3. #3
    Senior Member ahmed_hassan's Avatar
    Join Date
    April 25, 2011
    Location
    Egypt
    Posts
    752
    Current Local Time
    11:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    Good idea can i copy it into the face based families without have to redraw them ??

  4. #4
    Moderator
    "Mark Twain"
    mdradvies's Avatar
    Join Date
    December 16, 2010
    Location
    Boxtel, Netherlands
    Posts
    4,564
    Current Local Time
    11:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    Nope, probably not.

    But you might want to try exporting the in-place family and then nest it into another face based family... (although best would be to redo it)

  5. #5
    Forum Co-Founder Alfredo Medina's Avatar
    Join Date
    December 7, 2010
    Location
    Orlando, FL, USA
    Posts
    3,231
    Current Local Time
    07:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    This is interesting: Revit does not let you rotate from an elevation view a generic model that was created in plan view, not even using "Disjoin". However, if you convert the generic model into a group, now it rotates easily from the elevation, not even using "Disjoin". So, group it and rotate it.

  6. #6
    Moderator
    "OMG I killed Revit"
    dzatto's Avatar
    Join Date
    December 9, 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    5,275
    Current Local Time
    06:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    Quote Originally Posted by Alfredo Medina View Post
    This is interesting: Revit does not let you rotate from an elevation view a generic model that was created in plan view, not even using "Disjoin". However, if you convert the generic model into a group, now it rotates easily from the elevation, not even using "Disjoin". So, group it and rotate it.
    Hmm, I haven't checked you work. But, going on your recored here Alf, I bet it works! So, POTM nomination and some little green bars for figuring it out! Good job.

  7. #7
    Senior Member ahmed_hassan's Avatar
    Join Date
    April 25, 2011
    Location
    Egypt
    Posts
    752
    Current Local Time
    11:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    now i will tell you the method i just discovered when i was trying it is easy to do than i have to repeat and become frustrated although this feature will not let you take them grouped but one by one and i have to select edit in place first for the object
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Capture16.jpg 
Views:	124 
Size:	188.0 KB 
ID:	4305  

  8. #8
    Administrator Twiceroadsfool's Avatar
    Join Date
    December 7, 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    11,165
    Current Local Time
    06:41 PM

    Not allowed! Not allowed!
    That wont always work, hence why we are telling you not to use in-place families. But glad it worked out this time.

  9. #9
    Revit Guru
    Join Date
    July 28, 2011
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    49
    Current Local Time
    09:41 AM

    Not allowed! Not allowed!
    To rotate any non-hosted family:
    Edit the Family, set it to Work Plane Based, deselect Always Vertical,
    Host it to a reference plane,
    Then rotate the reference plane...

  10. #10
    Member
    Join Date
    October 20, 2011
    Location
    UAE
    Posts
    169
    Current Local Time
    04:41 AM

    Not allowed! Not allowed!
    Well Hi,
    I think the easiest way to rotate work plane based element in Revit is to unpin (unlock) it from it's host. When yout create an extrusion or any other form in family editor or in-place editor usually u select some work plane or face to start the sketch and when you finish the sketch and make the form just after that you will see that little sign like a this # with a lock near it just click on it to unpin (unlock) your form from the work plane it was sketched in and click finish. Now in the project you can place and rotate it however you want.

Similar Threads

  1. extruded generic model and mass floors
    By turner201 in forum Architecture - Conceptual Massing and Adaptive Components
    Replies: 1
    Last Post: September 1st, 2011, 08:17 AM
  2. Generic model wall based
    By bangobeat in forum Architecture - Family Creation
    Replies: 3
    Last Post: July 29th, 2011, 06:25 PM
  3. Generic Annotation Always Vertical
    By mark b in forum Out There
    Replies: 4
    Last Post: March 8th, 2011, 03:19 PM
  4. Generic Annotation Always Vertical
    By mark b in forum Architecture and General Revit Questions
    Replies: 6
    Last Post: February 9th, 2011, 10:17 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •